Posted on

Cypripedium hybr. ’Schoko”(C calceolus X C shanxiense)

Cypripedium Schoko är en relativt ny vacker hybrid mellan två nära besläktade arter, C calceolus och C shanxiense.Den har de hängande blommorna med röd-brun färg på skorna från C shanxiense medan C calceolus har bidragit till större storlek och lätt doftande blommor.Denna hybrid kommer med stor säkerhet också att visa sig vital och odlingsvärd och jag hoppas att kunna sätta den på prov under sommaren 2018.

Posted on

Primula cusickiana ssp domensis

En relativt okänd Primula art från USA, Oregon, Idaho, Utah och nordöstra Nevada, väldigt lokal och växande på höjder mellan 1000-2600 m.Förekommer även med två ytterligare underarter beroende på vilken höjd man hittar dom på och då är dom också lite olika i härdighet.Denna jag har är från Alplains från början och har insamlats i Custer Co Idaho på ca 3050 möh.Detta är nog den bästa underarten för våra breddgrader.Det tog en massa år innan den ville växa till och till slut kunde jag sätta ut den enda planta jag hade då.Efter något år kom då första blomman.En liten obetydlig bladrosett men med en nästan självlysande lila-blå underbar blomma.Då den är en vår blommare vissnar den också ganska snabbt ner och lägger sig sedan i sommar vila.

Posted on

Cypripedium hybr.’Boots'(Calceolus calceolus f. flavum x montanum)


Jag är i grund och botten inte så förtjust i hybrider av något slag utan gillar mer original arterna av de flesta växter.Naturmutationer är OK men inte det är så att människan mixtrat fram. Nu får jag dock erkänna att några känns lite intressanta och Ok att ha,dessutom är dom mer lättodlade än sina föräldrar och växer snabbare som alla hybrider.
Det kommer nog att svämma över med olika hybrider inom Cypripedium släktet inom dom närmsta 10 åren precis som det blivit med inomhus orkideen Phalaenopsis.
De ursprungliga korsningen av Boots registrerades år 2005.Alla gjordes då med den gula formen av Cypripedium calceolus flavum och Cypripedium montanum. När man gör korsningar av dessa slag vet man inte riktigt hur eller vad avkomman kommer att likna.
I många fall tycker jag nästan att ena eller andra föräldern knapp syns som donator lite som i detta fallet Boots.Den liknar mest Cypripedim montanum
Detta är också en hybrid som väntar på att få sättas på prov under kommande säsonger.Man vill inte offra hela modersbeståndet på en gång utan väntar tills man har något att dela och sätta ut.

Posted on

Cypripedium montanum

Cypripedium montanum är en av de mer nordligt utbredda nordamerikanska Cypripediumarterna. Den finns i skogsområden utmed i stort sett hela bergskedjan Klippiga bergen i västra USA och ända upp i  Kanada. Detta till trots så  är den ganska ovanlig i naturen och ännu ovanligare i odling.Återigen är det framstegen inom fröförökning som gjort att Cypripedium montanum börjat dyka upp bland specialistodlare och att man vid enstaka tillfällen hittar den till försäljning.Eftersom dess utbredningsområde sträcker sig över flera olika klimatzoner borde den ju vara ganska tålig, men det kan vara svårt att veta när man hanterar fröförökat material och inte känner till proviniensen.Jag skulle ändå gissa att härdigheten är god för i stort sett hela Sverige och försök kommer att göras under kommande åren här hemma.

 

Posted on

Cypripedium segawai

Denna lilla juvel är en av de mest sällsynta Cypripedium arterna från Taiwan.Den växer i bergen mellan 1500 och 2500m över havet.Som många av Cypripedium arterna är dom svårt undanträngda och utsatta för mänsklig påverkan.I dagsläget finns dom bara på två kända platser! i Taiwan där dom växer i öppna skogar mellan Juniperus buskar. I odling har dom blivit lite mer vanliga tack vare framstegen med att föröka dom från frö. Många arter kommer att bli räddade tack vare denna teknik som har tagit stora steg framåt med att knäcka processerna för groning.I min egen odling har jag dom ännu inomhus då jag är tveksam om dom fixar en riktig norrlands vinter med djup tjäle och låga temperaturer.

Posted on

Hydrangea paniculata praecox

För många år sedan, faktiskt snart 20 år besökte jag den nu bortgångna Evert Nilsson i Ås och hans arboretum-trädgård. Det var lätt att bli kvar där hela dan och gå och titta på hans livsverk och höra historierna om hans samlande av växtmaterial. Det är sådana där stunder man kommer ihåg och framför allt att det oftast resulterade i att man hade något med sig hem. Jag har aldrig varit någon entusiast av att sticka och föröka vedartat material, kanske på grund av att det tar så mycket tid med den perenna delen. Nåväl denna dag för 20 år sedan resulterade i ett antal små påsar med sticklingar av diverse slag som jag tyckte såg vackert ut och som även Evert tyckte jag skulle ha, Hydrangea paniculata Praecox var en sådan. Så här ett antal år senare är jag otroligt glad för denna gåva som visat sig vara en av de bästa buskarna i min trädgård. Den är inte som den vanliga Höstsyren att den blommar så sent i September att den nästan inte hinner utan denna börjar i Augusti. Den fryser heller inte ner och blir stubbig utan bli en gracil liten buske på 150 cm hög översållad med vita blommor tills frosten tar den. Jag har länge sökt efter någon odlare som har den utan framgång tills för nu innan jul. För första gången kommer jag nu att kunna förmedla denna fantastiska buske till er kunder och då kanske till oss som bor i norr och har lite sämre förutsättningar med det vedartade.

Posted on

Gentiana oschtenica

Gentianor brukar uteslutande eller till 80-90 % vara blå blommande. Men som alltid finns det undantag även här. En av de 2 arterna som har en nästan klargul färg i blomman är denna. Gentiana oschtenica räknas ibland som en underart till Gentiana verna som är en ganska vanlig alpin växt ifrån våra höga berg i Europa. Den gula arten finns bara i Kaukasus regionen och påminner väldigt mycket om  G verna i växtsätt. Det är en mycket fin alpinväxt som man sällan ser i trädgårdar eller på våra marknader. Den är inte alls krävande mer än den vill ha en dränerad växtplats och ljust ställe att växa på.

Posted on

Primula ’Gammaldags auriklar’

Alla växter behöver inte vara jätteexklusiva för att vara intressanta. Som alla trädgårdsauriklar som finns i många olika färger och varianter. Lite extra roligt är det när man springer på någon sådan gammal namnsort eller en sån där som funnits i typ 100 år på något gammalt torp eller gård. Tyvärr kommer jag inte ihåg varifrån denna härrör eller vart jag köpt den mer än att just denna är en sådan som ovan skriven text. Än viktigare blir det att försöka bevara dessa inför framtiden då dom ofta har goda odlingsegenskaper och är långlivade. Förra vintern led den dock oerhört av isbränna och uteblivet snötäcke så jag får hoppas den återkommer och blir lika fin som på bilden inom något år eller två.

Posted on

Saxifraga röda blad

En Saxifraga art som jag skulle vilja ha en hjälpande hand att identifiera är denna. En gång beställd under något helt annat än Saxifraga från den kända Chen-Yi. Det närmaste att jag kommit är att det utan tvekan är en Saxifraga för blommorna är rätt typiska som för Saxifraga fortunei,Saxifraga rufescens och dom typerna. Det som är lite spännande med denna art är att den har röda bladnerver och som jag tror är en variant eller mutation av den verkliga arten. Den har ett snyggt lågt växtsätt med överlappande rundade blad och vita Saxifraga blommor.

Posted on

Pteroxygonum giraldii

Klättrande eller slingrande Slide växter kanske inte tillhör vanligheterna men de finns faktiskt.Denna för mig fullständigt okända art kom via Göteborgs Botaniska Trädgård och via en av deras insamlingar.Den beter sig inte som en slideväxt med att sprida sig med hemska underjordiska rötter utan håller sig på plats med att skicka upp 1-3 st långa Asparagus spjut för att sedan börja leta något att klättra i. Dom triangulära hjärtformade bladen på den första metern tillväxt är särskilt tilltalande med dom röda markeringarna.Stjälkarna börjar sedan att  dela på sig och sluta på en ca 3 –4 meter i höjd innan sommaren är slut.Blommorna är i form av gul-vita små vippor hängande under bladverket, rätt typiska för familjen. Efterföljande frön ser också lite speciella ut som sländor som man spinner tråd med fast dom är vingförsedda.Mycket dekorativa om man studerar dom på nära håll.I övrigt ett lättodlad växt som kommer tillbaka år ifrån år.