Planteringstips

HUR GÖR JAG MED MINA NYANLÄNDA VÄXTER?

Växterna skickas ut från mig så fort vädret tillåter med start tidigast 3:e till 4:e veckan i April och fortsätter fram till sista utskicksdag 1 Juni.

Detta görs med tanke på att växterna ska ha så lite gröna blad och annat i tillväxt för att undvika skador under transport.

När växterna packas görs det kring veckoslut lördagar och söndagar. Växterna vattnas igenom, krukor tejpas och emballeras och lagras för att kunna skickas kommande måndag morgon.

Frakt till kund tar normalt 3 till max 5 dygn enligt dom gällande frakttariffer som jag har med Schenker/DHL.

När kunden får avisering om avhämtning av paketet så har paketet med levande växter varit i transport och mörker i mellan 3-5 dygn.

Detta påverkar växterna lite på så sätt att de kan vara torra, lite tilltufsade och tappat lite klorofyll och blivit bleka.

Det är därför viktigt att när man packar upp växterna så vattnar man igenom dom på nytt och ställer dom svalt (+ 5-12 grader Rekommenderad temperatur) och ljust (Ej i solen) och låter dom återhämta sig i ca 1 vecka.

Läs vidare om avhärdning kapitlet nedanför.

UTPLANTERING NÄR ÄR DET DAGS?

På senare år har det skett stora förändringar i vårt klimat med att det har blivit tidigare vårar och perioder med värmeböljor.

Det har likaså kommit större och mindre bakslag med att vi fått vintern tillbaka med både snö och kyla ner mot -15 grader långt ner i södra Sverige långt in i Maj månad också.

Då jag bor och har min verksamhet i de norra delarna av landet kan det skilja sig både växtmässigt och hur långt våren kommit här jämfört med övriga landsdelar.

En del av mina växter odlas i kall växthus och i kallbänkar varför det också kan var stora skillnader i hur mycket dessa har vuxit.

Plantor som kommer från mitt kall växthus är inte avhärdade att planteras ut i trädgården vid mottagandet av paketet.

Jag rekommenderar inte att börja plantera ut för tidigt då risken är mycket stor för köld, frost, tork och värmeskador på era beställda växter.

Utplantering av era växter bör inte ske förrän dom har blivit avhärdade och acklimatiserat sig till rådande klimat och jag rekommenderar därför inte utplantering förrän 3:e veckan i Maj tidigast för Södra Sverige och 2:a veckan i Juni för Norra Sverige.

STORLEK PÅ PLANTOR

I min verksamhet med att producera och föröka annorlunda och svårodlade växter håller jag ett tusental arter i produktion.

Mestadels av förökningen sker genom delning och frösådder.

Många arter kan vara extremt svårförökade både genom egen tillväxt och i att få andra frö förökade plantor att genomleva frö stadiet.

Försäljningsstorlek och pris kan variera stort på olika plantor och det har många orsaker och skillnader.

Detta kan exempelvis bero på växtens naturliga storlek ex.alpin på någon centimeter till storvuxen snabbväxande perenn.

Det kan därför kännas att man inte får valuta för pengarna när man köpt en ex. liten planta av någon art med två små blad och jämför den med en stor snabb, massproducerad planta för halva priset eller mer.

Det är därför man måste komma ihåg att det som generellt gäller för växtodling av den typ jag håller på med är ’Hur mycket tid lägger jag ut i månader, år för att få fram en salufärdig planta’? och det är det som ligger till grund för mycket av priser och storlekar på vissa växter.