Schmaulhausenia nidularis

Vid min absolut första växtexpeditionsresa med Sällskapet Trädgårdsamatörerna till Kirgizstan 1995 stötte jag på denna mycket märkliga växt.
Växten tillhör Tistelfamiljen och var relativt vanligt förekommande i bergen på höjder mellan 1000-2500 möh.Den har sett till att bygga upp ett riktigt försvar iform av både kraftiga långa vassa taggar.För att klara lite kyligare nätter har den dessutom en beklädnad av bommulsliknande hår.Jag hade turen att få med mig lite frö av denna växt hem som jag under åren hållt vid liv.Växten är monokarp varför den efter blommning och frösättning dör.I somras blommade det ett exemplar ute i en rabatt vid vägen.Den drog många blickar till sig av förbipasserande krypkörande bilar där den stog med sin 60 cm! långa spira och sin explosion av taggar och bommul.Det här är en måste växt att ha i sin trädgård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *