Publicerad den

Leontopodium nivale

Ibland kan en växt vara lite om intetsägande. Släkten kan ha lika eller väldigt snarlika blommor och utseende tillika blad och växtsätt.Allt detta gör att dom inte blir så attraktiva eller att ens ha mer än 1 art i trädgården. Leontopodium släktet innehåller ett 60 tal arter spridda över flera kontinenter och som vanligt växande i alpina miljöer. På 70-80 talet var den en del av det tillgängliga perenna materialet i plantskolor men nu mera får jag nog betrakta den som en högst sällsynt växt att springa på hos i trädgårdsentusiaster trädgårdar.Edelwiess är väl det mest kända och förknippade med växten och släktet när den omnämns och sjungs om i den legendariska filmen ”Sound of Music”och det kan väl ha en del i förklaringen att den fanns i odling under en period iallafall.Leontopodium nivale hör väl till de ovanliga i släktet och jag tyckte om den på grund av sina lite breda silvriga blad och kompakta bladrosetter.Blommorna likaså för när man kommer dom in på skinnet så är dom som en egen liten värld i sig med sitt ludna filtiga utseende.