Publicerad den

Gentiana gelida

Inte alla Gentiana är blå,det finns undantag.Men dom är väldigt få!.Gulblommande Gentianor är mig veterligen endast 2 till antal varav denna är 1 och den andra är Gentiana oschtenica. Gentiana gelida liksom sin gulblommande kusin oschtenica finns i delar av Kaukasus , nordöstra Turkiet där de växer på alpinängar. Gentiana gelida liknar mycket Gentiana septemfida i växtsätt med buskigt lite nedåtliggande stjälkar med vit-gula-gröna uppåtriktade smala klockor på senare delen av hösten.Den trivs i ett soligt halvskuggigt läge med lättgenomsläpplig jord eller i stenpartiliknande förhållanden. Växten brukar ofta bli långlivad som många andra Gentianor.Fröförökningen kan vara lite knepig och att hinna få fram moget frö här uppe hos mig brukar vara lite sisådär med.Möjligtvis skulle den gå att sticka men jag har inte gett mig på det ännu.Skulle någon dyka på denna Gentiana och känna igen dess namn skulle jag starkt rekommendera den för det är riktigt fin dam med sina gula klockor om hösten.