Publicerad den

Betula verrucosa ”Aureovariegata”

Jag har tidigare tagit upp i ett av mina gamla ”Växtporträtt” inlägg om hur jag brukar upptäcka variegeringar hos olika växtslag.Det är nog en av de mer spännande händelserna man kan få uppleva under en växtsäsong om man nu gillar brokbladiga växter det vill säga. Variegeringen eller brok bladigheten kan ta uttryck på många olika sätt allt ifrån enkla små vita strimmor,fläckar, prickar, ådringar, halva-hela blad med gula eller vita partier.Många växter vi redan odlar idag har någon form av färgförändringar i bladen och det är dom som ofta blir mest populära på grund av just prydnadsvärdet. När man hittar eller springer på dessa växter får man nog säga är naturens nycker eller bara slumpen. Det är kanske en chans på miljonen eller mer att man gör det och också att man har ögat för det. Någon typ av förändring sker i växten som gör att den förändras,biologiskt så kan inte jag förklara det mer än att det sker en typ av mutations förändring som hos allt levande.Nånting kanske vill bli bättre eller sämre eller inom växt och djurvärlden. Oftast brukar det vara att dessa föändrade stryker med i konkurrensen av original växterna för dom har starkare anlag än det muterade.Att lyckas se detta som jag gjorde i ett sådant tidigt stadium som jag gjorde med denna vårtbjörk är lite kul. I växthusen odlar jag alla typer av växter och till min stora förtret så blåser det in en massa björkfrön om hösten.Dessa förpestar min tillvaro och gror i mängder vissa år och skapar oerhört mycket jobb.För tre år sedan var just ett sånt år!. I mitt rensande så ser jag en 1 cm stor fröplanta som precis börjat utveckla sitt första hjärtblad och att halva bladet har ett gult parti.Sådana plantor rör man inte utan lät den stå kvar med sin värdväxt. Av erfarenhet så kan detta med brokbladighet också bara vara ett skrämskott och tillfällighet som visar sig övergå till att fortsätt växa som bara grön växt.Så blev det inte detta fallet,björken fortsatte växa och skapa halva gulvariegerade blad vilket gladde mig mycket. Faran är inte över för det utan genetiken kan spela en ett spratt och något som heter revertering kan inträffa det vill säga att den går tillbaka till ursprunget ”grönt”. Man måste kolla och behålla och se om den är stabil kommande åren.Till min nu ännu större glädje så är den det.Inne på år 3 och den har utvecklats på samma goda sätt och nu börjar det spännande och kanske börja tänka,” Finns det en marknad eller intresse för den här?.Tiden får utvisa men det skulle vara häftig att börja se gul-grön brokiga björkar i parker och på allmänna platser med mitt namn eller åtminstone att man var den som introducerade växten kommersiellt.