Publicerad den

Kaufmannia semenovii

Det finns såna här drömväxter som man länge går och suktar efter.Det kan ni ju ni som följer och tittar i min växtlista se och då via min flik kallad ”Växtefterlysningar” Det är väl inte de mest vanligt förekommande arter jag söker efter direkt men skam den som ger sig!. Ibland dyker det upp ett mail från någon från något land runt om i världen som uppmärksammat min önskan och vädjan och har just min drömväxt. Just denna Kaufmannia semenovii hann väl egentligen aldrig listas på växtefterlysningar utan låg väl och skvalpade runt i min hjärna som många andra växtnamn. Under en resa till Tjeckien för 4 år sedan var jag på besök hos en av de mer renomerade växtinsamlarna och botaniserade i dennes lådor.Just där och då dyker detta namn upp och hjärnan aktiveras ögonblickligen vid åsynen av detta namn .JAAAAA!!!,där är den äntligen!.2 eller 3 plantor finns att ta med hem av denna raritet.Nu vågade jag inte direkt chansa att sätta ut någon av de utan har haft dom i växthuset för lite tillväxt och observation.Nu den kommande säsongen ska åtminstone 1 få en majestätisk plats här hemma då jag fått tid och ork att sanera en del hemska övervuxna växtbäddar där den kan trivas i.Arten finns hemmahörande i Kirgizstan och Centralasien och har ett mycket begränsat utbredningsområde.Den räknades förut till släktet Corthusa,klockvivorna men fördes bort därifrån och fick ett eget art namn.Som ni ser är blommorna väldigt lik Corthusa men gula och bara det är ju helt fantastikt.