Publicerad den

Cassiope wardii

Släktet Cassiope eller Kantljung som dom har blivit döpt på svenska är en växtfamilj som har släktskap med våra ljungväxter såsom Erica och Calluna. Det finns 12 arter totalt och samtliga är utpräglade höghöjdsväxter som återfinns i alpina höjder i framförallt Himalaya massivet. 1 art finns faktiskt i vår egna fjällmiljö nämligen C hypnoides. Samtliga arter är städsegröna med små små läderartade blad med ett krypande eller lite buskigt växtsätt,dock aldrig mer än ca 10 cm höga. De föredrar en växtplats med lägre PH för att trivas och inte i konkurrens med stora växter. Småväxta dvärgrhododendron tillsammans med andra små svag växande lundväxter brukar vara ett lyckat koncept för att få den och trivas. Cassiope wardii på bilden får nog räknas till den mest exklusiva i släktet och den är mycket svår att få tag i. Den är störst av alla och kan nå upp till 30 cm. Det exklusiva med den är vita håren som ger den ett luddigt intryck.Blommorna kommer i slutet på juni och liknar som de övriga, små vita hängande klockor. Min planta växer mycket långsamt och har på senare år börjat förgrena sig lite och skjuta en del underjordiska utlöpare. Jag har valt att plantera den i ett torvblock på norrsidan med egen majestätisk plats för att undvika konkurrenter och än så länge så har det fallit väl ut.