Publicerad den Lämna en kommentar

Vicia unijuga

Vicia unijuga är en ärt släkting som kommer ifrån östra delarna av Asien,som norra Kina, Japan, Korea, Mongoliet och Ryssland. Naturliga växtplatser är buskage och gräsbeväxta platser på låg höjd och ända upp till 4000möh i de kinesiska bergen.Härdigheten och tåligheten är det definitivt inget fel på och det är en mycket ståtlig och vacker perenn med de mest iögonfallande blå ärt blommor. Första gången jag stötte på arten var vid ett besök hos Kalle och Viola Larsson i Bräkne-Hoby, innan dess hade jag aldrig sett eller hört talas om den.Som vid många trädgårdsmöten med likasinnade utmynnade det i någon planta med sig hem efter besöket och en ny växt till samlingen. Att hitta en växtplats i trädgården är inte så komplicerat utan den går rätt bra på de flesta jordar i sol-halvskugga. I och med att det är en ärtväxt så binder den lite kväve till rötterna ifall det skulle vara en mager växtplats också. Tyvärr får jag väl säga så har jag inte sett denna växt heller i någon större utsträckning på plant försäljningar eller hos trädgårdsentusiaster men jag gör vad jag kan för att ändra på det.

Lämna ett svar