Publicerad den Lämna en kommentar

Agapanthus campanulatus ssp. patens

En osedvanligt ohärdig växt skulle man kunna tänka vid första åsynen och tanke men riktigt så är det inte.Erfarenhetsmässigt så hade jag väl inte lyckats så väl med någon växt från Sydafrika med mer än att den stått i mitt kallväxthus isåfall. Denna art av Afrikas Blå Lilja kommer från den kontinent där vi har som svårast att hitta trädgårdsväxter och annat som passar och är tåliga för vårt klimat. Men även i Afrika finns det höga bergstoppar med både snö och is och kyla. Det är väl inte under några extrema förhållanden men dom måste stå ut med en hel del ska tilläggas. Anledningen till att jag blev särskilt intresserad av denna var vid ett föredrag från Gerben Tjerdsmaa och hans resor med Botaniska Trägården i Göteborg. Under bildvisningen så får jag både se och höra att en del växtlighet får bekänna färg vad gäller vinterväder och det kom att omvärdera mina kunskaper kring Afrika växter. Bilderna visade blöta frusna isiga jordar med delvis stående vatten och däri växte blad annat Rhodohypoxis som ogräs. Agapanthus,en på bild var den som förekom högst uppe i bergen och jag blev genast intresserad. Sagt och gjort,den måste på något vis kommas över och till sist kom jag över den vid ett av mina många besök på Göteborgs Botaniska Trädgård. Efter mycket funderande på var som skulle vara den mest lämpade växtplatsen kom jag fram till ” efter väggen vid källarvåningen”. Lite skydd för överdriven blöta vid nederbörd och något mindre risk för stenhård norrländsk tjäle. Den har nu stått ute i mer än 10 år och har vid dom senaste 5-7 åren blommat till min stora glädje.Dessutom har den växttill sig med lite nya rosetter så den verkar inte vara störd av att stå så lång norrut.Jag tror att jag är den enda som har en Agapanthus växande på friland så lång norrut i hela världen om jag får skryta.Det som jag tror gör denna unik är att den är insamlad av en särskilt tålig klon från Drakenberg i Leshoto och tack vare Gerben Tjerdsmaa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *