Publicerad den Lämna en kommentar

Boykinia richardsonii

En av de mer utsökta i släktet Boykinia måste ändå vara denna med namnet Boykinia richardsonii.Komma över plant material av denna är definitivt inte lätt.Få känner till den och till följd av detta så odlas den inte mer av en handfull personer i Sverige skulle jag påstå.Släktet ligger under familjen Saxifragaceae och innehåller endast ett tiotal arter och alla hemmahörande i Nordamerika. Just denna art har sin utbredning i Yukon och Alaska där den återfinns från 0-1700 möh. Växten återfinnes efter å kanter och mindre vattendrag liksom öppna gräsbeväxta ängar tillsammans med småbuskar som Salix.Arten har ganska stora lite succulenta blad och blommar någon gång på sensommaren med vita stora Saxifraga liknande blommor med rosa rött öga.För en lyckad odling här hemma i Sverige krävs en sval och jämnfuktig växtplats i halvskugga.Jag har placerat min planta på norrsidan i en upphöjd torv rabatt där den mest får kvällssol.Vissa år när värmen och hettan har varit för påfrestande ser man att den mår dåligt och slokar.Vattning med kallt vatten och jämna mellanrum har hållit den vid liv iallafall och någon gång emellanåt så får man njuta av den fantastiska blomningen.

Lämna ett svar