Publicerad den Lämna en kommentar

Cypripedium hybr.’Boots'(Calceolus calceolus f. flavum x montanum)


Jag är i grund och botten inte så förtjust i hybrider av något slag utan gillar mer original arterna av de flesta växter.Naturmutationer är OK men inte det är så att människan mixtrat fram. Nu får jag dock erkänna att några känns lite intressanta och Ok att ha,dessutom är dom mer lättodlade än sina föräldrar och växer snabbare som alla hybrider.
Det kommer nog att svämma över med olika hybrider inom Cypripedium släktet inom dom närmsta 10 åren precis som det blivit med inomhus orkideen Phalaenopsis.
De ursprungliga korsningen av Boots registrerades år 2005.Alla gjordes då med den gula formen av Cypripedium calceolus flavum och Cypripedium montanum. När man gör korsningar av dessa slag vet man inte riktigt hur eller vad avkomman kommer att likna.
I många fall tycker jag nästan att ena eller andra föräldern knapp syns som donator lite som i detta fallet Boots.Den liknar mest Cypripedim montanum
Detta är också en hybrid som väntar på att få sättas på prov under kommande säsonger.Man vill inte offra hela modersbeståndet på en gång utan väntar tills man har något att dela och sätta ut.

Lämna ett svar