Publicerad den 3 kommentarer

Pteroxygonum giraldii

Klättrande eller slingrande Slide växter kanske inte tillhör vanligheterna men de finns faktiskt.Denna för mig fullständigt okända art kom via Göteborgs Botaniska Trädgård och via en av deras insamlingar.Den beter sig inte som en slideväxt med att sprida sig med hemska underjordiska rötter utan håller sig på plats med att skicka upp 1-3 st långa Asparagus spjut för att sedan börja leta något att klättra i. Dom triangulära hjärtformade bladen på den första metern tillväxt är särskilt tilltalande med dom röda markeringarna.Stjälkarna börjar sedan att  dela på sig och sluta på en ca 3 –4 meter i höjd innan sommaren är slut.Blommorna är i form av gul-vita små vippor hängande under bladverket, rätt typiska för familjen. Efterföljande frön ser också lite speciella ut som sländor som man spinner tråd med fast dom är vingförsedda.Mycket dekorativa om man studerar dom på nära håll.I övrigt ett lättodlad växt som kommer tillbaka år ifrån år.

3 reaktioner på “Pteroxygonum giraldii

  1. Låter bra. Har några plantor i kruka. Frö från Gbg Botan. Skall leta rätt på lämlig plats. Bladen är riktigt snygga.

  2. Jag köpte en planta av dig på Gerbens trädgårdsdagar vid Råda Säteri. Den har växt upp med ett par stänglar, fina rödmarkerade, triangulära blad och söta vita små blomvippor i augusti september. Hoppas att den beter sig lika fint nästa säsong. Roligt med en ovanlig växt!

    1. Kul att du gillar plantan Lisbeth

Lämna ett svar