Publicerad den Lämna en kommentar

Petunia patagonica

En märklig släkting inom Petunia epitetet måste jag tillskriva denna art. Den enda förutom, som är perenn!,alla dom andra är annueller och kanske  våra mest odlade utplanteringsväxter.Växten är hemmahörande på södra halvklotet,Argentina,Patagonien och växande på stäpp liknande områden i kalla med relativt torra miljöer.Växten är städsegrön och lite klibbig och bildar små runda tuvor.Blommorna är ca 1 cm i diameter o0ch i början lila-vit melerade för att senare bli grådaskiga.Det är inte lätt att få dom och blomma och jag har haft mina plantor i flera år utan att få en enda blomma.Vad det är som krävs för att få dom till det vet jag inte riktigt. En personer del påstår att vissa kloner har svårare att blomma än andra.Det är ingen lätt uppgift att få en sån här växt att klara sig utomhus, jag har försökt flera gånger men med nedslående resultat.Våra blöta fuktiga höstar och vintrar gör att den inte klarar sig förutom i kall växthuset där jag kan kontrollera förhållandena bättre.Plantan på bilden är ifrån Göteborgs Botaniska Trädgård och om dom är en av dom lyckliga med att ha fått en mer blomvillig klon är jag råder det väl ingen tvekan om.

Lämna ett svar