Publicerad den 1 kommentar

Hydrangea paniculata praecox

För många år sedan, faktiskt snart 20 år besökte jag den nu bortgångna Evert Nilsson i Ås och hans arboretum-trädgård. Det var lätt att bli kvar där hela dan och gå och titta på hans livsverk och höra historierna om hans samlande av växtmaterial. Det är sådana där stunder man kommer ihåg och framför allt att det oftast resulterade i att man hade något med sig hem. Jag har aldrig varit någon entusiast av att sticka och föröka vedartat material, kanske på grund av att det tar så mycket tid med den perenna delen. Nåväl denna dag för 20 år sedan resulterade i ett antal små påsar med sticklingar av diverse slag som jag tyckte såg vackert ut och som även Evert tyckte jag skulle ha, Hydrangea paniculata Praecox var en sådan. Så här ett antal år senare är jag otroligt glad för denna gåva som visat sig vara en av de bästa buskarna i min trädgård. Den är inte som den vanliga Höstsyren att den blommar så sent i September att den nästan inte hinner utan denna börjar i Augusti. Den fryser heller inte ner och blir stubbig utan bli en gracil liten buske på 150 cm hög översållad med vita blommor tills frosten tar den. Jag har länge sökt efter någon odlare som har den utan framgång tills för nu innan jul. För första gången kommer jag nu att kunna förmedla denna fantastiska buske till er kunder och då kanske till oss som bor i norr och har lite sämre förutsättningar med det vedartade.

1 reaktion på “Hydrangea paniculata praecox

  1. Wickmans plantskola i Österbotten har den här busken, som han kallar månskenshortensia: http://www.wiplant.fi/plantshop.php?action=Visa&id=60370.0

Lämna ett svar