Publicerad den Lämna en kommentar

Dysosma delavayi

Fotbladssläktingarna Dysosma är ett mycket intressant släkte.Fantastiska woodland växter med häpnadsväckande bladformer och exotiska blommor. Dysosma delavayi är just  den som har allt av det  här. Röda stora marmorerade blad i paraplyform eller som exotiska sjöstjärnor.Färgen försvinner lite med att bladen växer till men efteråt kommer den röda stora hängande blomman under bladverket och den efterföljande röd-orange färgade frukten. Denna art kan bli upp till 50 cm hög och bladen kan mäta 20-30 cm i diameter. Det som är lite tråkigt är att det gäller att få tag i en bra klon som inte kommer från för låg höjd för då blir dom inte långlivade. Dom är känsliga för djup tjäle och långa kalla vintrar och behöver i såfall ett litet täcke av torrt löv för att klara sig. Jag har själv klarat den i ett par år men med nu rådande vintrar med is och barfrost har jag förlorat den och har den bara inomhus tills förhoppningsvis det blir lite normala vintrar.

Lämna ett svar