Publicerad den Lämna en kommentar

Erythronium americanum

Släktet Erythronium eller Hundtandsliljor som dom heter på svenska är vårblommande lökväxter. Dom finns i 27 olika arter där dom flesta är hemmahörande i Nordamerika och växer i anslutning till olika typer av skogar.Många av dom botaniska arterna är inte så vanliga i odling utan det är hybriderna som man oftast ser som torra lökar i trädgårdscenter,s om hösten.Dom vilda arterna finner jag mycket mer intressanta då de är en lite större utmaning att odla dom med tillägg att det inte är några superkrävande växter.Erythronium americanum var faktiskt den första som jag kom över på slutet 80 början 90 talet vid ett besök hos Owe Jaktlund i Södertälje.Han sade att dom inte var speciellt blomvilliga vilket jag också kan läsa i litteraturen.Efter ett par år hade den lilla plantan börjat etablerat sig rätt väl då den skjuter ut stoloner och en rätt stor matta hade utvecklats, men inga blommor! Vid en omläggning av torvpartiet där den växte hamnade en del av lökarna rätt djupt och jag tömde även hushållsavfalls komposten dit som jordförbättring.Påföljande vår hände någonting anmärkningsvärt då hela tuvan hade ett 15 tal blomstjälkar och jag fick njuta till fullo.Trillium plantorna som stod som samma ställe visade upp en enorm tillväxt och blomning likaså.Nu har jag sett till att gödsla den platsen varje år med lite färskt koskit om hösten när tjälen lagt sig för att upprätthålla samma goda resultat vilket också har skett.En förutsättning för att få bra tillväxt och blomning är att tillföra gödsel varje år och då inte sånt som dom säljer som koskit i påse för det är ingen kraft i.

Lämna ett svar