Publicerad den Lämna en kommentar

Helonias bullata

Detta är en växt hemmahörande i USA där den växer efter hela östkusten i skuggiga, fuktiga skogar på humusrika mossiga platser.Den listas också numera som hotad på naturliga platser på grund av ur dikningar av vatten sjuka marker,översvämnings skogar.Den har en vintergrön rosett som den övervintrar med och blommar tidigt på försommaren med en blomma som påminner lite om ett stort rött gele hallon.I bland oss trädgårdsamatörer får jag nog säga att den är tämligen ovanlig men jag måste nämna att den är mycket odlingsvärd på ställen liknande dom som i naturen tex. fuktighetshållande torvpartier och dammkanter.Förökningen är långsam eller obefintlig genom frö utan delning av sidorosetter är att föredra.Växten har nu tydligen också fått ett svensk namn nämligen Rött Sumpax.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *