Publicerad den Lämna en kommentar

Cypripedium acaule

Cypripedium acaule kanske är den efter Cypripedium japonicum/formosanum mest spektakulära arten i fråga om utseende.Förutom detta så har den dom mest krävande odlingsbetingelser.I naturen hittar man den på mycket sura jordar i allt ifrån blöta sphagnum mossar till lite torrare humusrika tallskogar i nord västra USA och in i Kanada.Odling av denna art beskrivs som omöjlig med alla konstiga recept om att tex hälla ättika i jorden för att skapa lågt ph.Då plantor sällan eller aldrig kommer ut på marknaden så är naturligtvis varje misslyckande en katastrof för odlaren och kanske man är för snabb med att analysera orsaken till felet.Nu fick jag tag i en planta via Holland som hade bra rotsystem och efter 2 år i kruka inomhus i mitt växthus så blommade den till slut.Inga konstiga recept på kemi stinkande preparat användes utan en starkt humusrik torv med inslag av leca och vitmossa var allt som behövdes.Nu får vi se i framtiden hur väl jag lyckas med denna bedrift och även kanske kan göra en delning och sätta ut ett ex. på väl vald plats.Frö kapseln är skickad till en god vän till mig som experimenterar med att så arter av Cypripedium som jag har och förhoppningsvis kommer det något så småningom tillbaka i form av småplantor.”

Lämna ett svar