Publicerad den Lämna en kommentar

Veratrum fimbriatum

Denna art av Veratrum är nog den mest sällsynta av dom alla.Den växer på endast ett begränsat område runt kustremsan Mendocino Sonoma i Kalifornien.Dess naturliga växtplats är fuktiga och halvskugga platser där det sällan eller aldrig råder någon riktig vinter då det ligger så nära havet.Man ska aldrig sluta förvånas över den så kallade härdigheten hos växter och vad det är som gör att en växt från ett sånt här område klarar att stå utomhus i Jämtland i närheten av polcirklen när andra växter med betydligt högre köldtålighet skulle klara det men som inte gör det.Man kanske inte heller ska luras av att lyckas man hålla en växt vid liv i 2-3 år så anses den som säker i vårt klimat.Till sommaren är det nu 3 år sedan jag planterade ut mitt ena exemplar för test och väntar med spänning över vad som kommer att visa sig när vårsolen åter börjar lysa över planteringarna.”

Lämna ett svar