Publicerad den Lämna en kommentar

Meconopsis aculeata C.C 2548

Utmaningen kan många gånger vara att behålla växter kvar i odling.Jag har många gånger gjort misstaget att inte dela tillräckligt många för att ha en tillräcklig plantbank eller att man börjar sälja av mer av det material som egentligen skulle vara kvar och vips! så står man där och har förlorat hela materialet för framtida förökning.Speciellt är det med växter som man inte kan dela på utan man måste fröföröka på nytt.Är dom dessutom monokarpa eller har normalt kort livslängd är det ett måste att få fram fröer.För att lyckas med detta så behövs det då att plantorna blommar och bäst är att om flera individer blommar.Likaså så är väder och vind av betydelse för efterkommande frösättning och mognad.Exemplet med denna Meconopsis är inget undantag.Insamlingen är från många år tillbaka i tiden och jag har haft plantor i blom men som inte velat ge något frö.Detta är ganska typiskt för Meconopsis släktet.Även fast förutsättningarna är dom optimala och frökapslarna mognar till så innehåller dom inget frö utan bara nåt som liknar pulver.Sommaren 2013 lyckades jag få dom 3 sista plantorna av denna Meconopsis att blomma samtidigt och jag vispade runt lite extra med en pensel för att säkerställa pollinationen.Tidig höst kunde jag då sedan bärga en riktigt bra fröskörd som sedan paketerades för framtida behov.Jag kunde till och med slösa lite som jag spred runt växtplatsen så kanske det sköter sig själv framöver.Arten har sin härkomst från Pakistan till Uttar Pradesh i Indien där den växer på 3000-4000 möh.”

Lämna ett svar