Publicerad den Lämna en kommentar

Omphalogramma delavayi

Omphalogramma släktet innehåller ca 15 arter.Dom har sitt utbredningsområde i framförallt västra Kina men återfinns även i andra delar av Himalaya massivet också.Det är mycket sällsynt eller inträffar nästan aldrig att plantor eller frön dyker upp i frö listor eller i planskolor och om dom gör det så är det oftast en engångsföreteelse.Denna art är inget undantag då den dök upp hos Kevock i Skottland för några år sedan.Problemet är som med många växter ifrån Himalaya området att hålla dom svala.Norrsidan av huset huserar numera ett antal av dessa exklusiviteter och det är redan trångt om utrymme.Som tur är så är dom inte speciellt utrymmeskrävande och risken för någon sorts okontrollerad spridning finns överhuvudtaget inte.Försommaren 2013 kom iallafall första blomningen.Det är en lika stor uppenbarelse känsla varje gång att få se dessa underbara blommor.Otroliga färger i lila-blåtoner och ofta överdimensionerade blommor i förhållande till plantan i sig.Frösättningen blev god och förhoppningsvis så dyker det upp några avsalu plantor framöver.”

Lämna ett svar