Publicerad den Lämna en kommentar

Themopsis barbata

Thermopsis barbata är jag oerhört stolt över att ha i min ägo och inte en utan flera. Fröer dyker upp med jämna mellanrum ifrån framförallt tjeckiska frö insamlare. Min fröer samlade jag för min egen del in i Sichuan 2003.Sådd och efterföljande skötsel i krukor i växthus resulterade inte i någon utveckling utan plantan stod och stampade. Arten tillhör familjen Fabaceae och inom familjen finns många arter med pålrötter eller liknande som hatar dom att bli störda eller få rotspetsen avbruten. I ett sånt läge ställs man inför ett beslut om att fortsätta få små pliriga plantor i krukor utan blommor eller sätta ut dom och riskera att tappa dom. Sagt och gjort en upphöjd och väl utvald plats i trädgården hittades och plantorna sattes ut.  Påföljande år utvecklades plantorna väl men ville inte blomma.Stora välutvecklade plantor i fertilt tillstånd utan tillstymmelse till blommor.Men så sommaren 2013 ryser man till när man går förbi växten och ser första anlagen till ärt skida anlag och blommor. Äntligen!, och som så många gånger förr denna evinnerliga väntan för att få ett resultat 13 år!!.Ett febrilt pollinerande och försök till att få fram fröer gjordes men tyvärr utan resultat. Vid en senare kontakt med Göteborgs Botan så hade deras planta också blommat denna sommar.Att få denna art att blomma i odling är troligt vis dom enda att lyckas med i hela världen.

Lämna ett svar