Publicerad den Lämna en kommentar

Przewalskia tangutica

En växt hemmahörande i familjen Solanaceae potatisfamiljen.Denna har funnits med på min önskelista under ett antal år.I tjeckiska frö listor har den funnits tillgänglig vid fåtal tillfällen men ett antal idoga försök att fröså denna växt med urusla resultat var jag på väg att ge upp.Ett sista knep som jag tagit till när frö krukor inte grott år tre eller fyra har brukat vara att tömma ut dom direkt på väl valda ställen i rabatten.Dessa ställen brukar efter ett tag ge en hel del överraskningar vart år med att det kommer upp något kryptiskt som man vet är av värda.Belöningen som i detta fall blev att jag till slut fick min Przewalskia tangutica.Det vackraste är när bladen håller på att utveckla sig och komma ur pålroten då dessa är alldeles citrongula.Blommorna är oansenliga och är gömda i någon sorts uppsvullen uppblåst äggrund skida som kommer efteråt.Växten återfinns på sandiga gräs ängar i provinserna Gansu, Qinghai, Sichuan, Xizang från mellan 3200-5000 m.ö.h.Som många andra växter ifrån Kina så används denna ofta i tibetansk traditionell medicin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *