Publicerad den Lämna en kommentar

Eranthis sibirica

Vanlig Vintergäck Eranthis hyemalis växer i stora kolonieri våra trädgårdar och parker söderut och sprider sig glatt över stora ytor.Här i norra Sverige är det absolut ingen självklarhet att man lyckas med detta.Det är nånting som gör att dom inte finner sig till rätta utan det kan bli några enstaka plantor men aldrig den massverkan som i söder.Vad det i sig beror på har jag inget direkt svar på.När jag däremot kom över dessa släkting Eranthis sibirica tänkte jag att förutsättningarna skulle vara till min fördel då arten är hemmahörande i centrala-östra delarna av Sibirien precis nedanför screepartierna i bergen där man hittar den växande.Det finns ingen växt i min trädgård som kommer tidigare än denna.När snödrivan har smält och jorden har fortfarande en liten isskorpa och är helt tjälad då står denna växt och blommor.Den är oerhört köldtålig och har obehindrat klarat av -14 grader utan att ta skada.Enligt mina vänner och kontakter är denna art omöjlig att odla då den ställer sådana krav på växtplats och miljö och därför är det extra roligt att jag lyckats skapa en liten sibirisk ogästvänlig plats för den här hos mig i Jämtland.”

Lämna ett svar