Publicerad den Lämna en kommentar

Picea abies (Own collection)

På senare år har jag mer och mer börjat intressera mig för dvärgbarrväxter.Tyvärr måste jag säga,eftersom det blir en ytterligare belastning med Habegäret!! som inte har något ände eller slut.Det som har ändrats sig under dom 10-15 senaste åren är att det kommit en enorm mängd nya vackra namnsorter,mutationer och häxkvastar.Inte alls som under 70 talet där Bergtallen Pinus mugo lovordades och var en het barrväxt som lanserades som en perfekt svag växande bonsai.Det gick ju som ni vet inte så bra och bergtallarna blev 5-6 meter på sina ställen och grävskopor fick hyras in och gräva upp eländet.Efter en lång period av förakt mot barr växter upplever jag nu intresset åter ökar och just då på grund av alla dessa nya sorter och häxkvastar som har mycket bättre egenskaper.De flesta av dessa förändringar och mutationer på våra barrväxter förekommer naturligt i vår natur och miljö.Material som hittas förökas oftast genom ympning för att exakt likt material som avkomman.Nu har jag själv blivit en sådan person som inte kan låta bli att titta efter sådana här mutationer när jag är ute i naturen.Det är otroligt vad man kan hitta om man slår på Kikarsiktet och är uppmärksam.Denna vanliga gran Picea abies hittade jag på ett hygge växande tillsammans med 100 tals andra små granplantor.Den stod där och lyste med sina gul-vita årsskott.Det ska bli spännande och se hur den beter sig och om den har några dvärgegenskaper eller om den utvecklar sig tillen fullstor gran.Den gul-vita årsskotts tillväxten är också helt annorlunda än något jag sett förut då den börjar med gult för att övergå i vitt för att sedan ha en gul-grön skimrande barr färg till nästa årsskott kommer.

Lämna ett svar