Publicerad den Lämna en kommentar

Schmaulhausenia nidularis

Vid min absolut första växtexpeditionsresa med Sällskapet Trädgårdsamatörerna till Kyrgyzstan 1995 stötte jag på denna mycket märkliga växt.Växten tillhör tistel familjen och var relativt vanligt förekommande i bergen på höjder mellan 1000-2500 m.ö.h.Den har sett till att bygga upp ett riktigt försvar i form av både kraftiga långa vassa taggar.För att klara lite kyligare nätter har den dessutom en beklädnad av bomulls liknande hår.Jag hade turen att få med mig lite frö av denna växt hem som jag under åren hållit vid liv.Växten är monokarp varför den efter blomning och frösättning dör.I somras blommade det ett exemplar ute i en rabatt vid vägen.Den drog många blickar till sig av förbipasserande krypkörande bilar där den stod med sin 60 cm! långa spira och sin explosion av taggar och bomull.Det här är en måste växt att ha i sin trädgård.

Lämna ett svar