Publicerad den Lämna en kommentar

Cremanthodium rhodocephalum KGB 167

Ett släkte som jag är överförtjust i så är det släktet Cremanthodium.Allt sedan jag kom över Polunin & Staintons bok Flowers of the Himalaya och fick se dom första bilderna på dessa växter så var jag såld.Det här var för några år sedan och när världen inte på något sätt var så öppen och tillgänglig i alla dess former som idag.De första arterna kom jag över via utländska frö förmedlingar.1993 gjorde Göteborgs Botaniska Trädgård en av sina expeditionsresor till Kina under namnet KGB 1993 Kunming-Gothenburg Botanical (expedition to NW Yunnan). Ett antal frö kollektioner gjordes och nytt material kom in i odling.I samband med ett besök vid institutionen något år senare kom jag över planta som togs med hem till svala Jämtland.Här har jag haft och tagit hand om den till dags datum där den trivts och utvecklats väl till skillnad från Göteborg.Släktet vill ha svala och kyligare somrar för att trivas och sniglar är ett stort problem för dessa växter.Arten förökar sig med utlöpare och bildar en liten matta.Bladundersidan är underbart mörkt vinröd och blommorna har den mest underbara mörkt rosa skimrande färg i form av nickande halvöppna Prästkrage blommor.I dagsläget har jag ett 10-15 tal arter av Cremanthodium av totalt ca 55 stycken som finns beskrivna.

Lämna ett svar