Publicerad den Lämna en kommentar

Parochetus communis

En ärt släkting med stor spridning från Himachal Pradesh i Indien till Syd Östra Kina där den är ganska allmän och har ett stort utbredningsområde och växer på odlad mark upp till öppna rasmarker från 1000-4000 m.ö.h.Hade gått och suktat länge efter den blå ärtväxten men det var ingen som odlade den eller hade den till försäljning.Vid ett trädgårdsbesök hos Randi Ulvik Haugan i Trondheim för många år sedan så stod den bara där i ett hörn och jag blev en lycklig ägare till en liten bit av denna lilla juvel.Den trivs ypperligt bra i mitt torvparti där den kryper ut och flyttar omkring sig och bildar en fin matta med lite silveranlupna klöverblad.Blomningen sker på eftersommaren och är lite sporadisk men ger ett exotiskt intryck med sina blå ärt blommor.Är lite svårförökad med att den har långa rötter som ofta har en tjockare rot del som mycket av de underjordiska stjälkarna utgår ifrån.Detta gör den lite svår delad men med frö hoppas jag nu att kunna driva upp denna fina växt i större mängd då förra året gav en bra frö skörd.”

Lämna ett svar