Publicerad den Lämna en kommentar

Primula wigrammiana

Min kärlek och intresse för de asiatiska Primula arterna kommer aldrig att ta slut.Problemet är dock att de kommer in väldigt få nya arter i odling även fast det emellanåt går många frö insamlingsresor till dessa områden.Kunskapen och odlingen av dessa höghöjds arter av Primula är sedan länge kända med att dom blir kortlivade i odling.I naturen har dessa arter alltid det kallt och småfuktigt men med ständig jämn bris.Det är heller inte så lätt att efterlikna sådana förhållanden men till min glädje så har jag upptäckt att klimatet här i dom norra delarna av Sverige överensstämmer ganska bra med de förhållandena dom har i sina egna hemtrakter, svalare nätter lite lägre dagstemperaturer och riktiga vintrar.Värsta och största hotet är våra högsomrar med ihållande grader över 23 grader.Det har jag hittat en liten bra lösning på också med att ha en upphöjd torvplantering på norrsidan om huset där det alltid finns en sval liten bris även heta dagar och huset i sig som skyddar mot dom hemska stek heta sommardagarna.Det har varit riktigt lyckat med många svåra arter och dom har etablerat sig väl och blommar vackert.I år var det denna artens tur som jag hade väntat på i 3 år.Plantan inköpt från Kevock Garden i Scotland. Fröet insamlat av C.Chadwell(vilket jag inte tar något mer ifrån nu mera). Arten har sin hemvist i Nepal

Lämna ett svar