Publicerad den Lämna en kommentar

Allium karataviense Ivory Queen

Hade du ställt frågan till mig för några år sedan om ’Vad tycker dom om lökväxter’ så hade svaret direkt blivit ”Skitfula”, skräpiga och urtråkiga. Tyckte dessutom att alla såg likadana ut, grön blast med påsklilja utseende. Jag har försökt dra mig till minnes om hur detta ’otyg till växter började att smyga mig in på livet utan att vara medveten om det. Men jag kommer ihåg en sak och det var i samband med mitt första besök på de tyvärr avsomnade arrangemanget Löklördag på Göteborgs Botaniska Trädgård för många år sedan. Kände mig uttömd på inspiration och ville förkovra mig i något nytt och det var nog i samband med detta som förändringen av mitt ståndaktiga förakt av lökar smulades sönder. På min dåvarande arbetsplats vid det tillfället nämnde jag för en arbetskamrat att jag skulle åka ner över helgen och vara med just på ’Löklördag’ Hans mun åkte upp i ett stort flin och med tanke på vad han kanske tänkte om ’Lökar’ utbrast han i ett härligt hånskratt. Fick heta ’Löken’ efter den dagen av flera arbetskamrater. Men åter igen till Löklördagen på Botaniska för där hände det nånting som jag inte ville skulle hända. Lökar var kanske inte så ’Fula’! och äckliga. Det fanns ju några som var acceptabla och vid försäljnings borden vid avrundningen av det hela arrangemanget stod jag där och plocka på mig lökar som alla andra. Ja och som ni inte visste men vet nu står jag här och blivit en riktigt ’Lök nörd’. En mycket allvarlig åkomma och en som inte ses som en accepterad i samhällsbilden.

Lämna ett svar