Publicerad den Lämna en kommentar

Maianthemum atropurpurea

Familjen Liliaceae och släktena Polygonatum, Smilacina, Streptopus, Disporum är några släkten som intresserar mig mycket. Det är väl kanske inte de mest färgsprakande släktena men dom har en hel del annat till sin fördel. Växtsätt, struktur, lättodlade långlivade och perfekta växter för woodland och torvmiljöer. Eftersom dom inte uppskattas så mycket av den breda publiken som jag gör så blir dom naturligtvis inte tillgängliga i våra plantskolor. En av de mer iögonfallande arterna är Maianthemum atropurpurea (tidigare Smilacina atropurpurea). Blommar med stjärnformade rosa-röd-vita blommor i kompakta blomhuvuden månadsskiftet juli-augusti. Arten kommer från fuktiga skuggiga skogar i södra Sichuan och norra Yunnan mellan 1400-3000 m.ö.h. Arten förökar sig långsamt med något nytt skott från den annars hårda rotklumpen vilken gör den mycket långsam att kunna göra delningar på.Frösättning är sporadisk och efterföljande odling tar många år att få fram en ny planta.

Lämna ett svar