Publicerad den Lämna en kommentar

Trillium grandiflorum Gothenburgh Pink

Växttrender kommer och går. Arter som för 15-20 år sedan stod på tio i topp listan bland oss trädgårdsamatörer är i dag en standard perenn hos dom flesta välsorterade trädgårdsbutikerna. Vem minns inte Lewisia cotyledon och hur mycket som skrevs om denna med varierande odlings recept. Vad som är hett eller inne numera bland trädgårdsamatörer är lite svårare att greppa numera med den öppning mot omvärlden som skett och tillgängligheten med att komma över och köpa växter. En växtnyhet som iallafall givit eko i växtvärlden är när Göteborgs Botaniska i Göteborg lyckades att få fram den rosa blommande varianten av Trillium grandiflorum. Många kända Trillium fantaster hade försökt men inte i närheten med den färg som man lyckades få fram på Botaniska i Göteborg. Nu är det här då som vanligt en växt som man inte får fram nya plantor av i en handvändning utan det sker genom delning. Och delning det är det säkraste sättet att försäkra sig om att dom blir likadana. Förra året gjordes första delningen och lades ut på försäljningslistan som resulterade i 7 plantor. Nu lär det dröja mellan 4-5 år igen innan samma antal kan komma ut igen till försäljning.

Lämna ett svar