Publicerad den Lämna en kommentar

Omphalogramma elwesiana

Om man kan hitta några växter som är mer ha-begärs framkallande än släktet Omphalogramma är jag tveksam till.Släktet tillhör Primulaceae och innehåller ca.15 arter som alla hör hemma i Himalaya massivet och framför allt Västra Kina.Att dom dessutom växer på höga höjder från 3500 m.ö.h och över gör inte saken enklare heller.Dom trivs i svala kyliga miljöer med hög nederbörd något som gör det till en utmaning att odla här.Jag kan bara säga att dom HATAR våra varma somrar och jag får lika stor ångest varje år kvicksilvret går över 18-20 graders strecket.Jag går omkring och är på dåligt humör när det blir sådana där stekardagar som andra människor gillar för mina växter är viktigare! än högsommarvärme.Dom går ner i vila direkt eller står och plågas oerhört med att se mer vissna ut än något annat som saknar vatten.Arten i fråga på bild kommer ursprungligen från Finn Carlsen i Danmark som jag köpte för ett antal år sedan som jag vårdat under all år.I våras i början Maj på väg till min bror och min trädgård ser jag på avstånd något väldigt skumt,stora lila-blå trattar! i anläggningen.Första tanken vad har skatorna dragit hit nu!!!!!!!.Sedan gick det upp ett ljus för mig ganska snabbt,det är inte sant,Jo det är det. Omphalogramma elwesiana stod i sin absoluta prakt,5 cm i diameter stora trattar på korta skaft direkt från rosetten som inte utvecklat blad ännu.Det finns stunder i livet som är värt att vänta på och detta var ett sånt till fälle,GARANTERAT!!

Lämna ett svar