Publicerad den Lämna en kommentar

Synthyris platycarpa

Släktet Synthyris (från familjen Scrophulariceae) består av ca 15 arter och samtliga är hemma hörande i västra USA.Många av dom är småvuxna och passar perfekt för det lilla torvpartiet eller i stenpartiet.Dom flesta föredrar en lite halvskuggig plats och bildar en liten vintergrön tuva.Blomanlagen sätts ofta på hösten och man kan se dessa inbäddade nere i rosetten.Blomningen sker ganska snart efter tjälen gått ur jorden och då är det med långa eller korta ax beroende på art som har blå små blommor tätt sittande tillsammans.Dom arter jag har odlat här uppe hos mig har alltid varit långlivade och tacksamma.Släktet är tyvärr inte vanliga ibland oss entusiaster i odling, eller att få tag i plantor är ännu mer sällsynt.Frö går att att få tag i framför allt då från frö firmor i USA.Arten på bild är en av de mer högresta och storvuxna som kan få upp till 40 cm höga blomstänglar.En av mina favoriter på våren då den lyser upp min plantering min sina lila-blå ljus.

Lämna ett svar