Publicerad den Lämna en kommentar

Stellera chamaejasme Yellow

Släktet Stellera är hemma hörande i Kina och finns även på andra platser i Himalaya massivet.Växten kunde bara ses på bild och drömmas om till för ett par år sedan då frö började komma in på marknaden framför allt då genom Tjeckiska frö insamlare Dom är närbesläktade med Daphne som kan urskiljas för det tränade ögat både med blommornas utseende och för att den har liknande frösättning. Växten är helt örtartad och den har en kraftig gul pålrot liknande palsternackans.Det här är inte det lättaste växt man ger sig på att odla. Enda förökningsmetoden är från frö och det tar åratal innan man har en anständig planta. Som många med pålrot tycker dom inte om att odlas i kruka utan dom står och stampar och det händer inget. Min egna planta har nu några år på nacken och den står i en upphöjd sand-torv blandad bädd i full sol. Den har blommat nu dom 2-3 sista åren och faktiskt några frö har producerats men dom faller ofta av innan man har hunnit dit och plocka dom. Till min glädje så har det börjat dyka upp lite småplantor runt kring modern så jag får försöka tajma dom när dom varken är för stora eller för små för  kruka upp och spridning till nästa trädgårdsentusiast via min försäljning .

Lämna ett svar