Publicerad den Lämna en kommentar

Jurinea dolomiaea

Detta är en växt inom familjen Asteraceae som heller inte tillhör vardagsväxterna.Själv såg jag den i boken Flowers of the Himalaya för några år sedan och föll pladask för dess skönhet. Sedan var jakten i gång och hur skulle jag kunna få tag i den?. Genom mitt långa och trogna abonnemang på frö andelar från Chris Chadwell under nästan 20 år(Det samarbetet upphörde för några år sedan) kom den så en dag för några år sedan en påse frö som en skänk från ovan.Ett par frön grodde ur påsen och så småningom så planterades växten ut i en upphöjd sand-torvbädd i full sol. Utvecklingen har varit god och rosetten har växt ut ordenligt till att mäta nästan 50cm i diameter men dock bara 10 cm hög.Så i somras blev det då världspremiär i Jämtland för denna växt att blomma.En stor svart, storleken som en hockey puck, lite stickig samling tistel liknande blommor kom upp mitt i rosetten. Publikens jubel?, jag sjöng då en lovsång till denna vackra växt.Mitt jobb är nu att försöka underhålla och se till att avkomman lever vidare genom frösådd för ni förstår väl vad som hände efteråt?,den dog! som många Asteraceae brukar göra ,fullt naturligt alltså.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *