Publicerad den Lämna en kommentar

Lilium lophophorum

Många gånger förundras jag över hur blommornas uppbyggnad och varför dom ser ut som dom gör.Det har ju till trots oftast en logisk förklaring som kan ha många orsaker såsom utsatthet på dom platser där dom normalt växer,pollinerande insekter som luras eller attraheras av dess skönhet. När det gäller denna otroliga skönhet som vi inte varit bortskämda med i trädgårdssammanhang alltför länge har jag inte förstått logiken till 100%. Lilium lophophorum härstammar ifrån västra Kina och in i Tibet där den växer på fuktiga ängar på 3500 m. Den har de typiska utseendet med sammanknutna kronblads spetsar som ingen annan i släktet som ger den sitt egna utseende.Den har dessutom en tung stark citron-apelsin doft. Jag odlar den i mitt jämn fuktiga torvparti i skuggan av en liten brokbladig schersmin för att få bort den varmaste eftermiddags solen där den trivs ypperligt. Till min förtret så tycker även skatorna att den ser kul och har nu vid två!! somrar i rad bitit av blomman för att sedan hacka sönder den i molekyler.

Lämna ett svar