Publicerad den Lämna en kommentar

Androsace helvetica

Dom små kudd liknande  alpinerna är väl oftast dom mest åtråvärda växterna av dom alla framförallt på grund av sitt utseende. Vem drömmer väl inte om att ha dessa kudd växter växande hemma i sin trädgård? I sin naturliga miljö växer många olika arter i sprickor i stora stenblock eller sticker upp som små svampar ur en perfekt naturlig scree uppe på några tusen meters höjd. Vad som oftast gör dessa växter till vad dom är och hur dom ser ut är livsmiljön dom har anpassat sig till. Ständigt blåsande kalla vindar, karg och delvis mager växtmiljö, starkt solsken och kort växtsäsong. Genom sin kompakthet med lätt behårade blad minskas avdunstningen från dom kalla vindarna. Snabb snösmältning väcker plantan till liv som nästintill omedelbart går i blom för att hinna sätta frö inför annalkande vinter. Hur går dessa krav ihop med att bli nerflyttade på låglandet? Ja, det går men det krävs lite extra arbete. Lämpligast är det trots allt att ha dom i ett kall växthus eller tråg som man kan skydda mot våra vintrars nyckfullhet. Odlar man i kall växthus får man alltid vara beredd att hålla plantorna under uppsikt för att inte angripas av svampsjukdomar som Botrytis som sätter sig i gamla bladrosetter eller etablerar sig inuti kudden. När väl detta har hänt är det oftast slutet för växten då den går in i levande vävnad också. I och med att det blåser så mycket och är relativt svalt på 2000-3000 m höjd finns inte naturligt dessa svampsjukdomar eller så är dom mycket begränsade. Vid nederbörd har marken en sån beskaffenhet att den tar undan vattnet snabbt och det intensiva strålningen från solen torkar upp växten. Skaffar man sig tillräckligt stora fläktar som vispar runt luften i sitt kall växthus skapar man en miljö som håller plantan torr. Samma gäller här då att vid för riklig nederbörd som vi ofta har sommartid skyddas plantan av växthuset från detta. Vid tråg odling gäller att ha ett tak ovanför som hindrar alltför mycket nederbörd sommartid som vintertid från att dränka plantorna. En viktig sak är också att skydda kuddarna för fåglar som ser denna lilla kudde som nånting ätbart som ligger och väntar. Jag har förbannat dessa varelser och speciellt kråkfåglar som har en jäkla förmåga  på att bara förstöra.

Lämna ett svar