Publicerad den Lämna en kommentar

Cypripedium fargesii

I denna presentation av Cypripedium henryi,Cypripedium tibeticum/smithii,Cypripedium fargesii tänkte jag kort fattat beskriva lite vetenskaplig fakta och dom små odlings erfarenheter jag har av dessa relativt 3 nyintroducerade arter Jag har på försök planterat ut några plantor i samtliga fall i en god mullrik, genomsläpplig kalkrik kompost i mitt torvparti för att se var gränserna går för dess härdighet. Bekräftelser ifrån vänner och bekanta boende bland annat i Pålsboda,Finspång säger att odling av många Cypripedium arter som dessa är framgångsrika. Här uppe hos mig i Jämtland borde de verkligen få bevisa detta men man får räkna med att det blir lite extra pyssel då dessa växter inte är någonting för nybörjaren. Cypripedium fargesii kommer från Kina och återfinns i provinserna Ö Sichuan ,Gansu och V Hubei där den växer på 2000-2300 m höjd i grässluttningar av lågt gräs eller i öppen låg lövskog på kalkgrund. Den har 2 stora runda veckade parställda blad med purpurfläckar. Den har en krypande jordstam som sällan producerar mer än en rosett. Blomman ca.3 cm stor kommer upp på en liten kort stängel mitt i mellan bladparet och har ingen utpräglad underläpp,dock har den som 2 skålformade petaler i gul-grön färg med med 2 utstickande håriga blom delar som täcker underläppen i vitt och purpur. Odling av denna utomhus är inte att rekommendera då den har mycket stora problem med att etablera sig. Den har en tendens att bara bli mindre och mindre för att sedan förtvina bort. Härdigheten är inte heller vad den borde vara och känsligheten mot att bli angripen av svampsjukdomar som Botrytis är mvcket påtaglig. Jag odlar den i kruka i kall växthus men får ständigt ha den under övervakning p.g.a ständiga attacker av svamp sjukdomar, läckrast = svårast!!!.

Lämna ett svar