Publicerad den Lämna en kommentar

Cypripedium smithii/tibeticum

Cypripedium himalaicum/smithii har ett utsträckt utbredningsområde utefter Himalaya massivet den återfinns bland annat i Kina,Nepal,Bhutan växande på 2800-4900 m. höjd. Den växer på kalkgrund i låg snårskog, branta sluttningar till och med i rasbranter dock med tillgång på fukt Den har mindre äggrunda parställda något förskjutna blad på 15-30 cm långa stänglar . Blommorna oftast en stor sådan har en stor uppsvälld underläpp i varierande mörk purpur färg till blodrött och petaler med grön-gul och purpurfärgade ådringar. I detta fall har jag svårt att själv skilja dessa 2 arter åt, Cypripedium himalaicum och Cypripedium smithii då de naturligt kan vara så variabla. Denna art finns som synes växande högre upp till 4900 m.ö.h. och borde ha en rimlig chans att anpassa sig bättre till odling hos oss.

Lämna ett svar